fbpx

1 octombrie – Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi şi catolici!

1 octombrie – Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi şi catolici!

Ziua de 1 octombrie este importantă din punct de vedere religios pentru toate bisericile creștine. 

Biserica Ortodoxă
Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; Sf. Cuv. Iosif și Chiriac de la Bisericani.

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea prăznuită pe 1 octombrie în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, scrie libertatea.ro. Potrivit tradiției, sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”.

Biserica Greco-catolică
Acoperământul Maicii Domnului; Sf. ap. Anania, din cei 70; Sf. cuv. Roman Melodul; Sf. Tereza a Pruncului Iisus

Biserica Romano-catolică
Ss. Tereza a Pruncului Iisus, fc. înv.; Roman Melodul, diacon

Cum a apărut această sărbătoare în Calendarul Creştin Ortodox

Acoperământul Maicii Domnului aminteşte de apariţia Maicii Domnului într-un cartier din Constantinopol, în secolul al X-lea, atunci când oraşul era ameninţat de invazia ruşilor kieveni. După ce Maica Domnului s-a arătat şi a petrecut mult timp în rugăciune, într-o biserică, oraşul a scăpat de pericol şi suferinţă, spune tradiţia, potrivit capital.ro.

  • Tradiţii şi superstiţii din popor. Iată câteva dintre ele:
  • În această zi se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, deoarece se acoperă pământul cu brumă.
    Fetele care nu au un păr lung și bogat trebuie să se roage astăzi la Maica Domnului, iar aceasta le va îndeplini dorința și părul lor va crește repede şi va fi bogat.
  • E bine ca, de Acoperământul Maicii Domnului, fetele să se gătească ca de nuntă. Dacă vor face asta, vor avea parte de o căsnicie fericită, plină de iubire şi înţelegere.
  • Credincioşii ar trebui să ţină post astăzi, pentru a fi feriţi de boli, de supărări şi de alte rele. Se ține post cel puţin până la prânz şi se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai.
  • Tradiţia mai spune că e bine să îi pomenim astăzi pe cei trecuţi la cele veşnice. Se dau de pomană plăcinte de post, cu mere sau cu dovleac.