fbpx

14 Septembrie – Ziua Crucii în Calendarul popular al românilor

14 Septembrie – Ziua Crucii în Calendarul popular al românilor

Astăzi, 14 septembrie 2021, este Ziua Crucii. Busuiocul sfinţit se păstrează la icoane fiind folosit pentru vindecarea unor boli. Toţi creştinii sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci, atât Biserica ortodoxă, cât şi Biserica catolică.

Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche şi cea mai importantă dintre sărbătorile creştine închinate cinstirii crucii lui Iisus. Crucea este liant între Lumea de Aici şi cea de Dincolo, este liantul mântuirii individuale şi colective, este chiar elementul divin care îl apropie pe om de Iisus cel răstignit.

Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Cârstovul Viilor, mai ales în zonele deluroase și sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor.

  • Ziua Șarpelui este o denumire legată, de asemenea, de această zi întrucât se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară.
  • Conform tradiției populare, de Ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele și plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară. În această zi, preotul sfințește via și butoaiele de vin, pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.
  • Strugurii din ultima tufa de vie nu trebuie culeși astăzi. Ei trebuie păstrați ca ofrandă pentru păsările cerului și de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu.
  • În serile culesului, podgorenii fac focuri din vița uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură și muzică.
  • Pe 14 septembrie, la biserică se sfințesc busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul, considerate plante magice. Aceste plante îi apără pe credincioși de diverse boli, dar veghează și asupra păsărilor și animalelor din ogradă.
  • Monedele sfințite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliță aduc belșug și spor în muncă.
    Oamenii din popor cred că dacă va tuna în această zi de sărbătoare, toamna va fi una lungă. De asemenea, dacă ciorile se adună pe gard, va cădea bruma.

 

SURSE:

www.romaniaregional.ro
www.libertatea.ro
www.universulargesean.ro

SURSA FOTO: www.romaniatourstore.com