fbpx

15 aprilie, Ziua mondială a artei

 

În fiecare an, la 15 aprilie, este marcată Ziua mondială a artei, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii universale.

Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, el fiind şi autorul celebrului adagiu „În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”, potrivit www.agerpres.ro.

 

Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima dată în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematografia, considerată cea de a şaptea artă.

Ziua mondială a artei se sărbătorește din anul 2012, din iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei.

Uniunea Artiştilor Plastici din România este membră a Asociaţiei Internaţionale de Artă.

Așadar, dragii noștri, de Ziua mondială a artei, să fiți încrezători în speranța voastră și a noastră, că ne vom revedea curând, cu bine! Ne vom bucura, atât cei care erau deja în marea familie Vatra, cât și cei care s-au alăturat nouă, în ultimul an, în ciuda vremurilor, pentru a face din iubirea pentru frumos o trăire nu doar dorită, ci și posibilă. Pe curând! 🙂