fbpx

18 Mai, Ziua Internațională a Muzeelor. De ce este important să sărbătorim?

18 Mai, Ziua Internațională a Muzeelor. De ce este important să sărbătorim?

În fiecare an, la 18 mai, este sărbătorită Ziua internaţională a muzeelor, cu scopul sublinierii rolului acestor instituţii culturale în dezvoltarea societăţii, potrivit Consiliul Internațional al Muzeelor. Anul acesta, evenimentul se concentrează pe reorganizarea muzeelor viitorului, sector nevoit să-și regândească strategiile din trecut pentru a face față provocărilor prezentului.

Pandemia de covid – 19 a tulburat viețile tuturor, iar instituțiile culturale sunt printre cel mai grav afectate, cu repercusiuni economice, sociale şi psihologice inclusiv pe termen lung.

Cu tema „Viitorul muzeelor: regenerare și reinventare”, Ziua Internațională a Muzeelor – 2021 invită muzeele, profesioniștii din sector și comunitățile lor să dezvolte, să conceapă și să împărtășească noi metode, soluții inovatoare și modele de afaceri pentru ca aceste instituții culturale să facă față provocărilor sociale și economice, pe fondul efectelor pandemiei.

Muzeele dețin TOTUL despre noi TOȚI.  Așadar, Ziua Internațională a Muzeelor este importantă pentru protejarea memoriei culturale colective și pentru forța educativă pe care muzeele o au în societate.

Ziua Internațională a Muzeelor se sărbătoreste din 1977, iar organizația care le reprezintă alege o temă diferită în fiecare an. Pentru a marca această zi, în întreaga lume, tot mai multe muzee participă la acest eveniment prin programe speciale.

Sursa foto: www.artemagazine.it