24 și 27 iunie: sărbătorim ziua universală a iei!

24 și 27 iunie: sărbătorim ziua universală a iei!

Bună! Sunt Luiza Dinică și cu nemărginită încântare vă aduc vești cu iz de sărbătoare.

Grupul Vatra, cu susținerea La blouse roumaine IA (inițiatorii sărbătorii Zilei Universale a Iei – n.r.), vă invită anul acesta să participați la “cea de-a noua ediție a Zilei Universale a Iei, celebrată pe 24 iunie 2021, odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei, din apropierea Solstițiului de vară (21 iunie), dedicată eforturilor de includere a cămășii cu altiță în Patrimoniul Mondial UNESCO”, potrivit la Blouse roumaine.

Tema ediției din 2021 este “Natură și meșteșug”.

Astfel, alături de comunitatea La blouse roumaine, Departamentul Media al Grupului Vatra v-a pregătit un reportaj emoționant cu artizani români stabiliți în Torino. Materialul video va fi difuzat pe canalul de YouTube „Grupul Vatra” pe 24 iunie.

Ediția de anul acesta va fi completată de un moment cultural – artistic oferit de Vatra din Torino.

Duminică, 27 iunie,  între orele 13.00 – 14.30, în cel mai mare și cel mai vechi parc din orașul nostru, Parcul Valentino (zona Corso Vittorio colț cu Corso Massimo D’Azeglio), Ansamblul Vatra va prezenta dansuri tradiționale autentice din diferite zone ale țării. Cei care vor dori să-i admire, sunti invitați ca, la rândul lor, să îmbrace costumul popular sau cel puțin o ie, cămașa-marcă identitară a neamului nostru.

Va așteptăm cu nerbădare!

Cât despre povești cusute pe cămăși românești, am și eu una! 🙂 Povestea cămășii pe care o port, în fotografia ce însoțește textul acesta, are o vechime de 82 de ani și a fost cusută, într-un sat magic 🙂 din Oltenia, de străbunica mea pe nume Ioana, pe când avea doar 17 ani.

Dar ia ta, ce poveste are? Scrieți-ne în comentarii sau, pur și simplu, rămâneți cu ochii pe noi până ce ne vom revedea. 🙂

Pe curând!

About Author

Related posts

Maestrul ionel garoafă despre iurie raileanu, la bușteni: “un om care nu și-a luat nici casă, nici mașină, pentru a înființa o școală de dansuri populare în italia”

Trei zile cât o sărbătoare a jocului tradițional românesc. Un eveniment desfășurat la Bușteni, în perioada 13 – 16 octombrie 2022, acolo unde și-au dat întâlnire mai marii dansului...

Citește mai mult

Bușteni – trei zile de seminarii și tradiții coregrafice de la mai marii dansului folcloric

Scopul acestui colocviu este de îndrumare metodologică a celor care activează în domeniul culturii, precum și familiarizarea acestora cu principiile de bază ale cercetării, conservării, valorificării și promovării patrimoniului culural...

Citește mai mult

Lasă un răspuns