fbpx

Am ales Vatra sau Vatra m-a ales pe mine?

De Doina Păvălean Grigore 

În hora poveștilor m-am prins și eu, fată simplă de la țară, originară din satul Marginea, locul în care s-a născut Doina dorurilor grele, Doina Bucovinei mele

Departe de meleagurile natale, dorul m-a copleșit și m-a determinat să-mi îndrept pașii spre “VATRA”.

Iar, astăzi, dorul meu nestins mi-a șoptit să-mi fac curaj și să aștern în scris ce-nseamnă Vatra pentru mine. 

Și fără nicio ezitare, vă spun că înseamnă totul: zestrea neamului românesc, rădăcinile din care provenim, locul care ne animă și ne ajută să nu ne uităm tradițiile și portul popular, căci ele sunt pașaportul cu care ne identificăm în străinătate. 

Practic, mi-am luat inima-n dinți să scot la iveală visul pe care-l lăsasem într-un sertar prăfuit, cu ceva vreme în urmă. Muncesc însetată pentru a-mi îndeplini visul meu, căci, în caz contrat, știu că voi munci pentru a îndeplini visul altuia. Născocind tot mai adânc în mine, datorită vetrei, am reușit să mă descopăr și mai bine, să aflu ce-mi doresc, care-mi sunt rădăcinile și ce pot realiza prin ceea ce sunt. La Vatra este locul potrivit fiecărui OM căruia îi curge sânge de român prin vene, și-n care se va regăsi pe sine.

Indiferent de vârstă, la Vatra găsești autenticitate, pasiune, curiozitate, continuitate, comunicare și, în primul rând, omenie. 

Odată ce vei deschide ușa Vetrei, vei păși într-o lume aparte, pentru cei care vor să facă parte din ea. Este o lume pe care trebuie să o cunoști pentru a-i înțelege adevărata valoare, asemenea unei perechi de pantofi noi: până nu-i probez, nu știi dacă ți se potrivesc.

Îmi amintesc cu nostalgie de spectacolele organizate de Vatra… Pentru mine, oamenii care alcătuiesc echipa Vetrei sunt asemenea unui cântec pe care îl ascult, potolindu-mi dorul de scenă, de spectacole, iar tropăitul dansatorilor, îmi răsună în suflet. 

Închid ochii și parcă revăd scena care vibra de dansurile dansatorilor…Oriunde-ți îndreptai privirea zăreai fetele zâmbind și catrințele zvântând cu multă pasiune și dăruire. Vatra este, în concluzie, un loc și un timp al fericirii, bucată de pământ românesc luminat de soarele dorului ce arde-n fiecare din noi, dacă vrem să recunoaștem asta. Aici este un spațiu al veseliei unde uiți de griji, unde te simți mai român, un loc în care împreună formăm o mică Românie în afara ei. Asta mă face sa mă simt mai specială, să lupt, să zâmbesc din suflet și să evadez in ciuda problemelor din rutina obositoare a vieții de zi cu zi. 

Vatra este un timp mitic, unde, indiferent de vârstă, visurile devin realitate, iar realitatea devine basm.

Și din acest izvor de inspirație denumit Vatra, am stors și acest strop de poezie:

Amară străinătate

La Vatra găsești de toate

E drumul românului

Ce pleacă din țara lui

Distanța schimbă destine

Și în rău, dar și în bine

Asta depinde de tine

Luptă atunci când vrei să ai

Altfel, iei ce n-o să vrei

Domnul îi dă o grea cruce 

Doar celui ce-o poate duce