fbpx

Ansamblul Strămoșeasca

Dansuri populare pentru adulti

Aproape de casă prin intermediul traditiilor. Un grup de români cu spiritul tânăr au pus la  încercare forța trupului și au redescoperit tradițiile și folclorul românesc.

Se numesc Ansamblul Strămoșească, o denumire care te duce imediat cu gândul la tradiție, la simplitate, la nevoia de continuitate.

Ansamblul Strămoșească a fost fondat de instructorul și coregraful Iurie Răileanu, în anul 2018, și este format din seniorii Grupului Vatra, având în repertoriu, cu precădere, dansuri populare din Moldova și Bucovina. 

Talentat și pasionat, trăsături întărite și de o incomensurabilă dragoste pentru folclor, Iurie Răileanu demonstrează, prin înființarea acestui Ansamblu, că poate tălmăci frumusețea dansului tradițional indiferent de vremuri, de vârsta sau de condiția socială a dansatorilor săi.

La spectacolele Grupului Vatra, sute de români sunt ținuți în scaune ore în șir, iar dacă cineva se ridică, o face din nevoia de a dansa, semn că dansatorii și coregraful au izbutit să-și împlinească misiunea: aceea de a prezenta lumii esența tradițiilor românești.  

Membrii Ansamblului Strămoșeasca sunt mândri de rădăcinile lor, iubitori de tradiție și sociabili.

Departe de casă, acest ansamblu înseamnă o puternică legătură cu trecutul și o posibilitate de a contribui la întregirea neamului, prin transmiterea obiceiurilor și tradițiilor tinerei generații.

Pentru ei, dansul popular este o comoară pe care, fără să se întrebe de ce, o ocrotesc cu pasiunea lor, căci știu că, dincolo de toate sarcinile de peste zi, ei au o datorie sfântă: aceea de a lăsa tradițiile moștenire copiilor.

Manifestare a spiritului, puritate sufletească, poartă către identitate, dansul popular unește membrii din Ansamblul Strămoșeasca prin însăși forța lui. Pentru ei, dansul popular este toate cele mai menționate, plus încă ceva: CASA proprie, căci majoritatea românilor care trăiesc în Diaspora sunt într-o permanentă căutare a sentimentului atât de confortabil pe care cu toții îl trăim doar “acasă”.

De-a lungul unui an, Ansamblul Strămoșeasca participă la spectacole vesele, adevărate sărbători, recompunând o lume idilică, pe care ne dorim să o regăsim cu toții, dar, mai ales, în care să ne regăsim