fbpx

Ansamblul Vatra

Cursuri de dansuri populare pentru copii, adolescenti si adulti

Despre Ansamblul Vatra am putea spune multe. Că s-a născut din dorința de a promova folclorul, portul național sau legendele și obiceiurile neamului. Dar o astfel de introducere ar fi mult prea superficială pentru un grup de artiști selecționați din mulțime, pregătiți să muncească și atunci când visul pare imposibil. Profesioniști. Oameni care împărtășesc visuri și valori comune. Dăruire. Prietenie. Asta înseamnă Ansamblul Vatra. Sinceritate, dor în suflet și pași în sincron cu bătăile inimii, cantonându-se, mereu, în coordonatele frumosului.

Fondat în anul 2010 de instructorul Iurie Răileanu, Ansamblul Vatra a devenit, datorită pasiunii și determinării celor implicați, un nume în comunitatea românilor din Italia prin participarea la diverse spectacole, de cele mai multe ori, concertele ultimului deceniu fiind adevărate repere culturale românești în Diaspora. 

Ceea ce merită remarcat la acest colectiv artistic este iubirea lor pentru frumos și armonie.

Profesionalism. Cum astfel să numim frumusețea ritmico-melodică a dansurilor create de Iurie Răileanu, fondatorul grupului și cel care deține conducerea artistică a Ansamblului Vatra?

Dansul lui te răvășește, te întoarce la rădăcina neamului, te face să te simți viu, într-o lume în care, deseori, ești amenințat de sentimentul înstrăinării față de locurile natale, dar și față de sine. 

Inconfundabil, energic, deosebit de talent, îndrăgostit iremediabil de valențele folclorului național, Iurie Răileanu se face remarcat prin spontaneitate și carismă artistică. 

Un perfecționist în arta dansului, Iurie își alege cu grijă oamenii din Ansamblul Vatra, dar și din Grupul Vatra, în general.  

I-a fost întotdeauna greu să găsească dansatori de excepție cu care să lucreze intens, dar fiind foarte dinamic și pozitiv, a reușit să atragă oameni care vin la cursuri din convingerea că tradiția ne face unici în lume.

Poate dansa oricine, dar pentru a promova dansul tradițional și a deveni un reper cultural, este nevoie de sacrificiu și de multă pasiune. Dansul este emoție, iar emoția trebuie numaidecât transmisă publicului spectator. 

Ansamblul Vatra, prin momentele de acuratețe, prin prezența scenică deosebită, transformă fiecare eveniment folcloric la care participă, într-un adevărat spectacol al inimii.  

Pasiunea înseamnă vibrație lăuntrică. Acolo își are obârșia dăruirea artișilor care compun Ansamblul Vatra. Și acolo trebuie să ajungă mesajul lor: în sufletul oamenilor.

Scopul Ansamblului Vatra este acela de a promova tradiția, dansul popular, dar mai ales de a reaminti oamenilor că strămoșii noștri ne-au lăsat, printre atâtea altele, încă ceva pentru care merită să-ți deschizi inima și să dansezi până curg apele de pe tine, indiferent de locul de lume în care te-ai afla. 

Dansul popular este o conexiune cu sufletul nostru de la daci încoace și poate chiar și mai înainte de aceștia.

Preselecții pentru Ansamblurile Grupului Vatra

Orice elev, absolvent al cursului pentru începători, poate solicita trecerea la un alt nivel. Apreciem dorința de a progresa a elevilor noștri, motiv pentru care nu vom fi deloc exigenți la preselecții. 

Dimpotrivă! Timp de o lună, elevii vor fi testați pentru a trece la un nivel superior, de coregraful ansamblurilor menționate,Iurie Răileanu . 

 

De asemenea, în vederea atingerii unui astfel de obiectiv, elevii dornici să evolueze într-un grup de avansați vor avea șansa să participe gratuit, timp de o lunã, la repetițiile ansamblului pentru care optează. 

Astfel, au ocazia să-și demonstreze, treptat, calitățile de dansatori. Nu mizăm foarte mult doar pe ceea ce observam la preselecții, însă, este important să vedem încredere în sine, simț muzical, coordonare în mișcări, determinare și foarte multă ambiție.

Preselecția va fi coordonată de instructorul Iurie Răileanu.