fbpx

Cine suntem

Suntem o echipă tânără și entuziastă care iubește să se implice, să creeze și să organizeze: cursuri de dansuri populare, cursuri de limba română și comunicare, teatru, pian, canto, ateliere de creație și meșteșugărești, concursuri, spectacole, flashmob-uri etc.

Grupul Vatra a fost înființat în Torino, pe 25 septembrie 2011, din inițiativa instructorului coregraf Iurie Răileanu.

Descopera mai mult:  Cum s-a fondat Grupul Vatra

Este locul în care, în ultimii 10 ani, sute de români din Regiunea Piemont au învățat să danseze românește. Din timpuri străvechi, jocul a fost și este mândria noastră. Jocul românesc înseamnă identitate, vitalitate, armonie și veselie.– Hai cu noi !

Toate aceste valori fac din Vatra scânteia spiritului românesc din Italia și unul dintre principalii promotori ai tradițiilor românești din Diaspora.

Evoluția Grupului Vatra

Grupul Vatra înseamnă sute de români care au învățat deja să danseze și încă aproximativ 200 de actualii dansatori (copii, tineri, adulți). Echipa este formată din 20 profesioniști români și moldoveni: instructori, coregrafi, sindicaliști, jurnaliști, cameramani, contabili, profesori de canto și pian. 

  • Dansatori
  • Echipa

Scop

Scopul nostru este să continuăm expansiunea Grupului Vatra în Diaspora și să creăm programe educaționale care să contribuie la îmbunătățirea și îmbogățirea vieții tuturor membrilor din comunitatea noastră.

Ne dorim să deschidem noi filiale atât în alte orașe din Italia, cât și în Europa. Scopul nostru este să fim un punct de reper în ceea ce privește universul folclorului pentru lumea contemporană și să rămânem în istorie prin străduința noastră de a păstra și promova valorile perene ale românismului

Misiune

Grupului Vatra este de a stabili o legătură între România si Italia, în vederea descoperirii folclorului și asimilării valorilor naționale de către noile generații. Faptul că, în Italia, suntem deja la a treia generație de români, crește inclusiv riscul pierderii limbii și tradițiilor. 

Vatra reușește să diminueze acest risc, în primul rând, prin insuflarea dragostei pentru dansul tradițional în rândul copiilor și tinerilor. Ne dorim să îmbunătățim calitatea vieții membrilor comunității noastre prin promovarea culturii tradiționale și încurajarea studiului dansului popular

Viziune

Să construim o comunitate frumoasă nu doar în Italia, ci în Europa, în general, în care să fie respectate și promovate tradițiile și folclorul național. Cu acest scop, în anul 2019, am încheiat parteneriate cu asociații românești din Franța și ne dorim să deschidem noi filiale atât în alte orașe din Italia, cât și în alte țări europene. 

În viziunea noastră se înscrie și dezvoltarea unor programe editoriale și educaționale, precum și a unor proiecte pentru promovarea tradițiilor și culturii naționale, în vederea creării unei vieți mai frumoase, prin artă.

Obiective

Dezvoltarea unor programe care să răspundă nevoilor reale ale comunității noastre. Susținerea unor inițiative care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții adulților și să contribuie la dezvoltarea potențialului artistic al copiilor și tinerilor. Încurajăm studiul dansului tradițional și transmitem legendele, tradițiile și obiceiurile noastre tinerei generații. 

Concret, ne dorim sa menținem romanismul in randul copiilor nascuti in Italia prin menținerea contactului cu limba romana (Atelierul de limba romana si comunicare), promovarea traditiilor (laboratoare creative si ateliere mestesugaresti), prin insuflarea dragostei pentru folclor si transmiterea culturii populare (prin dansuri populare, spectacole si flashmob-uri).