fbpx

Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor

Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor

Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, care va dura până sâmbătă, 1 mai 2021, şi care are rolul de a pregăti credincioşii pentru Învierea Mântuitorului.

Specifică pentru această săptămână sunt slujbele Deniilor, prin care sunt amintite momentele dramatice legate de patimile lui Iisus Hristos.

Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă, scrie doxologia.ro.

Cele mai importante Denii sunt cele din Joia şi Vinerea Mare, cunoscute şi ca Denia Mica si Denia Mare.

Joi este ziua în care a avut loc Cina cea de Taină. Denia de joi are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor lui Iisus şi scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în mijlocul bisericii.

Denia de vineri se deosebeşte de celelalte prin Cântarea Prohodului.

Vineri este ziua când Iisus a fost biciuit şi obligat să-şi poarte crucea pe drumul spre Golgota. Iisus a fost răstignit pe cruce, având alături doi tâlhari. Potrivit tradiţiei, vineri este zi de post negru, în care nu se mănâncă şi nu se bea decât apă.

În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer), un obiect bisericesc de cult de formă dreptunghiulară, confecţionat din pânză, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului şi care va fi aşezat pe o masă mai înaltă, conform www.crestinortodox.ro.

În această zi, credincioşii trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat Sfântul Epitaf, simbolizând, astfel, trecerea prin mormânt a Mântuitorului, care s-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.

Învierea Domnului va fi sărbătorită în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când credincioşii vor merge la biserică pentru a primi Lumina Sfântă.