fbpx

De ce ai nevoie de Vatra, de ce să donezi pentru Vatra?

De ce ai nevoie de Vatra, de ce să donezi pentru Vatra?

Mă numesc Luiza Dinică și, astăzi, la întrebarea de mai sus, vă voi răspunde printr-o poveste personală. Povestea mea la Vatra…
Am făcut “Primul Pas” într-o perioadă plină de magie. Concret, în preajma sărbătorilor de iarnă, atunci când am primit invitația de a prezenta spectacolul “Spiritul Crăciunului”, ediția 2019.
Iar cele ce au urmat s-au petrecut ca-n basme și, totuși, în chip atât de real și firesc.
A fost ca și cum m-aș fi întors acasă și, spre uimirea mea, odată trecut pragul unei uși aparent comune, aș fi pătruns într-un local fantastic, cu interiorul divizat în camere pline de fantezie.
Bine plouată – era iarnă doar, iar în Italia iarna plouă – mi-am făcut cu greu loc printre părinții numeroși (ce vremuri!) care fie își aduceau copiii, fie îi așteptau cuminți să termine dansurile sau lecțiile de pian.
Mirosea a lemn și a ceaiuri de la automatul înghesuit într-un colț.
Mirosea și-a cărți din capătul holului unde deslușeam o înșiruire de cărți pe ale căror cotoare citeam nume ale marilor autori români. O enigmatică lampă foarte uzată veghea deasupra bibliotecii, stinsă.
Ascultam vrăjită sunetele ce ajungeau până la mine din încăperile alăturate; de prin unghere răsunau un pian, vocea unui instructor și, ceva mai departe, se auzeau indicațiile unei profesoare de balet: „Demi plié, grand plié, relevé”. Și exercițiul se relua.
Voiam să mă așez și să rămân. De tot.
Devenisem foarte curioasă despre fiecare încăpere. Admiram fotografiile dansatorilor și diplomele agățate pe pereți de la spectacolele ultimului deceniu presărat cu evenimente de care-mi amintesc în detaliu, fiindcă și eu mă aflu în Italia tot de când există Vatra.
Vraja obiectelor era accentuată de muzica și vocile instructorilor, atât de distincte între ele și totuși, la unison.
Îmi doream să analizez fiecare colțișor și obiect, pas cu pas. Vedeam borcănașe cu zâmbete și inspiratie la discreție, perechi de mâni gata să ia forma îmbrățișării și-un foc alimentat de dragostea din inimile oamenilor.

„Doamne!”, mi-am zis. „Cele mai frumoase dorințe își găsesc împlinirea aici!”

Apoi, am luat loc lângă pianul maroniu pentru audiție. Dar muzica nu răsuna din pianul de care mă rezemasem, ci dintr-un altul pe care nu-l vedeam și de care mă despărțea un alt perete și o altă ușă albă. Îmi simțeam inima plină de liniște.

Regăsire, asta am simțit când am ajuns la Vatra.

Și-acolo, în cadrul luminos și cald, unde corpul e în acord deplin cu inima, mă aflu și astăzi, când vă scriu rândurile acestea.

Am rămas la Vatra deoarece cred în solidaritate, în capacitatea oamenilor de a face bine și în necesitatea educației prin artă a copilului, a societății, în general.

Și peste toate, precum o cupolă protectoare și atotcuprinzătoare, cred în tradiție, ca unic mod prin care poți menține legătura cu sufletul tău și al neamului tău.

Cred că cel mai frumos angajament pe care ți-l poți lua într-o viață este să îți propui să dăruiești iubire în jurul tău, iar atunci când ai alături căldura unui cămin precum este Vatra, găsești resurse suficiente pentru a-ți canaliza energiile spre realizarea visurilor tale.

Vatra este un loc cu vibrații pozitive în care sute de români au învățat să danseze românește, să cânte, să picteze, să vorbească inimii pe limba sa.

Dar cel mai important este poate faptul că, în toți cei zece ani de când există Vatra, sute de copii români au crescut frumos și-au devenit mai puternici prin conștientizarea valorilor lor.

Misiunea noastră nu este doar ca acești copii să cunoască valoarea tradiției, ci și aceea de a-i ajuta pe copii și tineri să conștientizeze că prin cunoașterea rădăcinilor unui popor ajungi să-ți cunoști propriile rădăcini, iar respectul față de trecut determină respectul față de sine și față de ceilalți, adică primul și cel mai important pas către un viitor frumos și mai sigur.

De ce să donăm?

În primul rând, o donație îți oferă chiar ție un beneficiu, cel de natură sufletească, cel datorită căruia înțelegi că și tu poți schimba ceva în bine sau că, pur și simplu, cineva va fi mai fericit datorită ție.

Ar trebui să donăm doar dacă suntem conștienți că țelurile mari se îndeplinesc împreună. Cred că trebuie să fim mai atenți la nevoile celorlalți, să ascultăm și să acționăm pentru binele comun.

“Donează pentru Vatra!” este un un proiect prin intermediul căruia fiecare român își poate aduce contribuția la păstrarea frumosului autentic, așa cum este el prins în ia românească, în hora care ne unește și în doina care vibreaza în noi toți.

Și pentru că noi trăim într-o epocă a vitezei, țin să explic și câteva modalități rapide prin care se poate face o faptă bună:

  1. Cont bancar Asociația Primo Passo: IT85T0306909606100000148104

Plătește cu cardul sau prin PayPal: Donează aici

  1. Poți dona și personal, la sediul Asociației Primo Passo din Torino, Via Gressoney, nr. 29/B.
  2. Pentru mai multe informații ne puteți contacta și prin whastapp + 39 3921897050

Și tu poți fi parte din povestea celor care protejează și susțin VATRA. Alătură-te nouă și împreună vom transmite mai departe tradiția care s-a născut în România și care ne face unici în toată lumea.