fbpx

De ce o revistă?

Când ajungi să înțelegi că pasiunea ta este, de fapt, misiunea ta, lucrurile se simplifică dintr-odată. Încetezi să-ți mai faci griji că nu vei reuși, întrucât, știi că totul stă sub semnul îndatoririi.

IR (de Inspirație Românească) este datoria noastră față de comunitatea românilor din Italia, oameni cu un dezvoltat cult al inimii, comunitate care explică foarte bine de ce românii au un substantiv intraductibil: cuvântul dor. 

Vi se va fi părut puțin desuetă o revistă tipărită în vremuri în care tehnologia are întâiul “cuvânt”. Nu este, însă, și părerea mea. 

E drept, trăim în epoca în care pixurile și hârtia sunt instrumente mai degrabă în mâinile terapeuților, au devenit unelte de vindecare; doar că, în această epocă, există și oameni care au înțeles că cititul în miros de cerneală tipografică nu-și va pierde niciodată farmecul și nici sensul. Printre acei oameni mă număr și eu…

Oricât de robotizat se întrevede orizontul, oamenii nu vor atinge niciodată “performanța” de a fi niște mașinării. Este cât se poate de simplu! Atunci când vor fi tentați să creadă că vor reuși să blameze totul, un sentiment înalt cât iubirea va ieși la iveală și va arunca în aer toată mașinăria care credeau că sunt. 

Se numește duh…cel care ne va trăda în fața tehnologiilor avansate. Duhul nostru, adică ceea ce nu este nici suflet, nici trup, ci întocmai subtilitatea care ne definește și deosebește ca ființe. 

O revistă, precum orice altă informație stocată pe hârtie tradițională, suscită imaginația, invită la meditație, poate fi luată cu tine în cel mai intim colț și poate deveni arhivă personală.

O revistă nu este importantă doar prin ceea prezintă, ci inclusiv prin faptul că rămâne, acolo, undeva, cât o urmă pentru generațiile ce vor veni. 

Revista noastră, de Inspirație Românească, s-a născut din îmbinarea a două simboluri artistice: un creion și un dansator, două dintre cele mai vechi arte: arta scrisului și arta dansului popular. Aceste două simboluri fac din IR o publicație cu o misiune clară: aceea de a păstra cu orice preț trecutul și a-l transmite mai departe pentru un viitor mai sigur, în care nu se face rabat de la calitate. 

Laitmotivul IR este dat de memoria inimii românilor, a dorului de meleagurile natale și reprezintă nevoia de a inspira aer românesc în orice colț de lume ne-am afla. 

Iar IR este cât o paranteză care se deschide la dorul cu care trăim neîntrerupt, dor de ceva sau cineva. Este nevoia de a ne conecta cu ceva, dar mai ales oameni cu oameni.

Sunt Luiza Dinică Diculescu și odată cu lansarea Reviste IR vă invit alături de mine într-o incursiune în care să vă cultivați imaginația, să vă bucurați de vești frumoase și să zâmbiți din toată inima. 

În imagine, directorul Iurie Raileanu și o parte dintre redactorii Revistei IR. FOTO: Alexandra Ungurianu  – USIABCstudio TORINO