fbpx

Despre Sofia Zaynetdinova

Zaynetdinova Sofia - profesor de dans, coregraf și profesor de Pilates

Dincolo de talentul indiscutabil și formarea profesională dobândite sub îndrumarea unor maeștri ai baletului rus, pe Sofia Zaynetdinova o iubești din primele clipe pentru răbdarea și vocea caldă cu care îți explică exercițiile. Alături de ea, dezvolți abilități de comunicare, capeți o postură elegantă a corpului și, fără dubii, îți îmbunătățești potențialul artistic. – Luiza Dinica Jurnalist

S-a născut și crescut în inima de “aur moale“ a Siberiei – Yugra, Regiunea Khanty-Mansiysk (Federația Rusă), locul în care, în copilărie, a început să studieze baletul.

Carieră:

A absolvit ca profesor de dans și coregraf la Universitatea de Stat de Arte Culturale din Sankt Petersburg (Federația Rusă), unde s-a specializat în discipline precum Istoria și Filosofia Artei, Teoria și Metoda Vaganova – celebra metodă de predare a dansului clasic -, metoda Shiryaev, dansul de caracter al școlii ruse, dansuri istorice europene, dansuri de sală, compoziție și montare grafică în dans clasic, etnografie și istoria costumului, psihologia copilului și adolescentului, anatomia mișcării. 

S-a format sub îndrumarea unor maeștrii iscusiți ai baletului rus, precum Prof. Boris Bregvadze (Prim-balerin al Teatrului Mariinsky, Sankt Petersburg) și Ludmila Seriojnikova (Prim-balerină a Teatrului Leonid Jacobson, Sankt Petersburg).

Ca dansatoare, a participat la Show-ul internațional „Fantasy at the Peak” Genting Highlands Resort (Kuala Lumpur, Malaezia) și la Festivalul Internațional – Llangollen International Musical Eisteddfod (Marea Britanie).

În Italia, din anul 1998

Pentru mai mulți ani, în Italia a fost profesor de dans de caracter în cadrul Seminarului Internațional de dans „ACQUI IN PALCOSCENICO” (BTT – Balletto Teatro di Torino, regia artistică Loredana Furno).

În 2001, coregrafia sa a obținut primul loc la cea de-a II-a ediție a revistei internaționale a dansului clasic și modern „VALSESIA DANZA 2001”.

În 2010, a adăugat o nouă disciplină experienței sale de dansatoare și profesor de dans, și anume Pilates, obținând Certificatul de instructor de Pilates Matwork și Pilates Reformer.

Misiunea Sofiei în cadrul Școlii de dans “Grupul Vatra”

Maestra Sofia Zaynetdinova predă, începând cu anul 2019, în școala de dans Grupul Vatra, unde este profesor de balet, dans de caracter și pilates.

M-am alăturat Grupului Vatra atrasă fiind de dorința și determinarea lui Iurie Răileanu, fondatorul școlii, de a constitui un grup de profesioniști cu care să atingă performanțe. Totodată, fiind coregraf de dansuri internaționale, îmi doresc să ducem pe scenă dansuri din folclorul cât mai multor culturi. În cadrul Grupului Vatra, sunt și coregraful grupului Nimfolk care are întocmai acest obiectiv: să prezinte lumii farmecul dansurilor internaționale. Împreună cu grupul Nimfolk am pus în scenă dansuri armene, egiptene, ucrainene și rusești. Torino este un oraș multicultural și cred că misiunea noastră, în acest context, este cu atât mai frumoasă. Dincolo de ceea ce v-am spus până acum, aș dori să subliniez și faptul că, încă de la primele contacte, Grupul Vatra m-a atras prin vibrația și dragostea dansatorilor săi față de propria cultură. Cu toții sunt mândri de rădăcinile lor și sunt curioși să le descopere, iar eu stimez persoanele care iubesc cultura propriului popor”, povestește – Sofia Zaynetdinova Coreograf

Odată cu venirea Sofiei în Grupul Vatra, în cadrul cursurilor de dans popular pentru copii, adolescenți și adulți au fost introduse noțiuni din dansul clasic (balet) și dansul de caracter (o subdiviziune specifică dansului clasic). În acest mod, elevii Grupului Vatra au ocazia să își descopere  aptitudinile artistice și să își consolideze pregătirea pentru o carieră ca dansatori profesioniști.

Despre rolul pe care baletul îl are în formarea dansatorilor, inclusiv a celor de populară, Sofia spune că este esențial și în măsură să facă diferența. 

În piețe se dansează cu inima, dar scena are rigorile ei. Pe scenă, misiunea ta este mult mai adâncă, acolo prezinți cultura unui dans în toată profunzimea sa. Iurie Răileanu este un artist complet, cu obiective precise și intenția de a da o expresie scenică diversității folclorului românesc și internațional. Tocmai din acest motiv a decis includerea baletului în antrenamentele elevilor săi. Elementele tehnice ale dansului clasic sunt importante în orice stil de dans, prin urmare, inclusiv în dansul tradițional. Dansul clasic îți modelează corpul și spiritul, iar cizelarea mișcărilor ar trebui să fie preocuparea tuturor dansatorilor care aspiră la o carieră în lumea aceasta. Tehnicile baletului te învață să te prezenți pe o scenă și să te apropii de universul dansului, te ajută să devii un dansator profesionist. Făcând și balet, ajungi să faci diferența!”, explică Sofia.

Măiestria profesoarei de balet se reflectă și în rezultatele dansatorilor pe care îi pregătește. 

Elevele pregătite de Sofia Zaynetdinova obțin constant numeroase premii prin participarea la competiții de dans importante, precum: 

Locul 1 la competiția de dans „Petit Ballet” (Asti-10/02/2019);

Locul 2 la cea de-a 12-a competiție internațională de dans „Moncalvo in danza” (Asti – 19/05/2019);

Premiul II în competiția „ritmul vieții”/ “il ritmo della vita” (Collegno- 18/02/2020).