fbpx

Dansuri populare pentru copii

GRUPURILE DE COPII

Ce înseamnă?

Cursurile de dansuri pentru copii înseamnă sport și dezvoltare armonioasă. Pentru foarte mulți copii născuți în Diaspora, dansurile tradiționale pot fi unica legătură profundă cu țara de origine a părinților. Copilul începe să cunoască tradițiile și valorile culturale românești și învață cele mai cunoscute dansuri populare (hora, sârba, bătuta, joc în doi, joc în grup). Prin intermediul cursurilor de dansuri populare, cei mici descoperă farmecul portului tradițional pe care îl îmbracă la serbări, spectacole sau cu prilejul diferitelor sărbători de peste an.  

 

Totodată, un copil încurajat să se exprime prin dans capătă încredere în sine, învață să își controleze emoțiile și sentimentele, își dezvoltă creativitatea, dar și capacitățile de comunicare.

Mai mult, chiar dacă te vei întoarce în România și vei alege o școală de acolo, poți fi sigur că de la Vatra copilul tău va pleca cu o bază temeinică, ceea ce îl va ajuta să continue, oriunde, în lumea aceasta.

Care este vârsta ideală?

Vârsta ideală la care un copil poate să înceapă dansul popular este de 4 ani.

Cum se desfășoară fiecare oră de dans?

 • Cursul de dansuri populare pentru copii durează 90 de minute, o dată pe săptămână sau de două ori, de-a lungul unui an școlar.
 • Se organizează cel puțin un spectacol pe sezon și/sau o oră deschisă pentru părinți, pentru ca aceștia să poată observa evoluția copilului. 

Care sunt criteriile de selecție?

Dacă tu l-ai învățat pe cel mic să meargă, noi îl vom învăța, în mod sigur, să danseze. Orice copil poate dansa. Inițial, singurele cerințe sunt ca cel mic să manifeste dorința de a se distra. Astfel, nu este necesară experiența anterioară! Copilul va trece treptat de la punerea în contact cu ritmul muzicii, la pașii de bază si, mai apoi, la coregrafii complexe. 

Fiecare dans folcloric este repetat de-a lungul orelor de curs, astfel încât, la finalul unui an școlar, cei mici, proaspeți absolvenți ai cursurilor de dans popular românesc, să fie capabili să execute corect pașii învățați, precum și fiecare coregrafie în parte.

Fără a fi nevoie de pricepere în arta dansului popular, băieții și fetele vor învăța dansuri din folclorul autohton, distrându-se alături de antrenorii și prietenii lor. 

Adăugă această activitate veselă în programul copilului tău și oferă-i șansa de a se dezvolta rapid și armonios, atât fizic, cât și mental.

Care este obiectivul cursului?

Obiectivul principal al cursului este de a oferi copilului beneficiile unui sport, într-o atmosferă în care predomină buna dispoziție. Totodată, prin cursul de dansuri populare ne asumăm misiunea de a promova tradițiile și valorile naționale în rândul copiilor născuți dincolo de hotarele României.

Care sunt beneficiile?

Dansul popular, precum orice alt stil de dans, este un sport complet care oferă beneficii numeroase atât pentru trup, cât și pentru suflet. 

Dansul dezvoltă:

 • flexibilitatea, antrenează toții mușchii și întărește sistemul imunitar;
 • îmbunătățește postura corporală și rezolvă problema mersului incorect, cu mai mult cu cât este început în copilărie; 
 • dezvoltă abilitățile motrice: coordonare, îndemânare, viteza de reacție;
 • dezvoltă expresivitatea și creativitatea;
 • elimină stresul.

Care este aspectul cultural?

Sub aspect cultural, dansul popular dezvoltă:

 • sentimentul de dragoste;
 • respect față de identitatea națională;
 • sporește randamentul școlar;
 • stimulează creativitatea;
 • latura artistică;

Copilul începe să cunoască tradițiile și valorile culturale românești și învață cele mai cunoscute dansuri populare

hora | sârba | bătuta | joc de doi | joc în grup

Care este aspectul social?

Dansul poate reprezenta soluția ca fiul sau fiica ta să învețe să socializeze prin contactul direct pe care îl presupune această activitate, dar și prin faptul că cei mici vor uita de tablete și telefoane, fie și numai pentru câteva ore. Copilul încurajat să danseze învață să comunice eficient și să își exprime liber emoțiile și sentimentele. 

Prin dans, cei mici își dezvoltă spiritul de solidaritate, iar copiii timizi devin mai sociabili. Cu toții își fac noi prieteni alături de care vor învăța să aprecieze munca în echipă. 

Dansul popular, precum toate celelalte dansuri, înseamnă o activitate de voință și perseverență. Astfel, prin dans copilul înțelege că este firesc să greșești și că, pentru a reuși, este necesar să muncești cu asiduitate până înveți, principii necesare atât în sala de dans, cât și la școală.

Care este echipamentul?

Echipamentul recomandat este unul sportiv, care permite copiilor să se miște liberi. După lecția de probă, antrenorul va oferi toate detaliile despre echipamentul special pe care îl îmbracă toți dansatorii Vatra, indiferent de vârstă sau nivel. 

În sala de dans este interzis accesul cu încălțămintea de stradă.

Unde evoluează copilul?

Evoluția elevilor poate fi observată de părinți de mai multe ori pe an, cu prilejul lecțiilor deschise, serbărilor sau spectacolelor.

Pe parcursul orelor, din motive pedagogice părinții nu au acces în sala de dans.

Amintiri

Realizarile timp de 10 ani

2011 – 2022

230

Dansatori copii

57

Evenimente

5520

Ore muncite