fbpx

Festivalul Internațional de Folclor de la Diano Marina: Două trofee într-o singură zi pentru Grupul Vatra

Festivalul Internațional de Folclor de la Diano Marina: Două trofee într-o singură zi pentru Grupul Vatra

Școala Grupul Vatra din Torino a reprezentat cu bucurie România, Republica Moldova și Italia la “Festivalul Internațional de Folclor de la Diano Marina”, ce a avut loc în data din 24 aprilie 2022 și a adunat laolaltă șapte țări, precum: România, Republica Moldova, Italia, Luxemburg, Finlanda, Lituania și Slovacia. Artiștii de la Vatra s-au întors cu două trofee de la Diano Marina.

Elevii școlii Grupul Vatra au primit un trofeu pentru prestația școlii, în general, în vreme ce al doilea trofeu a fost înmânat Ansamblului artistic de copii “Mugurel”, din cadrul Școlii Grupul Vatra, pentru dansurile expuse, precum și pentru curajul de a participa la un festival internațional de folclor, ei fiind cei mai mici dansatori înscriși în această competiție. De altfel, pentru micii dansatori de la Vatra, aceasta a fost prima participare la un festival de folclor.

La întoarcere, toți elevii școlii Grupul Vatra au scandat, la unison, numele Mugurel, iar directorul școlii, Iurie Raileanu, i-a numit câștigătorii absoluți ai zilei.

Sunt foarte mândru de Mugurel. Pentru mine, ei au fost cei mai buni. Au rezistat eroic, deși ne-a fost cam frig, iar la un moment dat a și plouat. Nici ploaia, nici frigul, nici emoțiile nu i-au speriat. Au dansat cu inima și mi-au ascultat îndemnul de “a zâmbi” pe scenă. Pentru mine, adevăratele competiții abia de aici înainte urmează, dar pentru ei a fost o provocare și sunt mândru de ei. Și nu doar eu, dar inclusiv ceilalți artiști – Ansamblul Vatra și Vatra Junior – ei fiind mult mai obișnuiți cu competițiile, au simțit nevoia să îi susțină pe cei mici. Este și motivul pentru care le-am scandat numele în autocar, la întoarcere. Pentru noi, ei sunt adevărații câștigători. Se numește spirit de echipă și bucuria succesului obținut prin muncă de echipă. Doresc, pe această cale, să le mulțumesc părinților pentru că au încredere în mine și în echipa mea. Cât despre concursuri, până acum am jucat și ne-am jucat. 😊 Greul abia de aici înainte urmează”, a declarat, zâmbind, Iurie Raileanu, pentru Departamentul Media.

Dincolo de dansurile și simblourile identitare prin care Grupul Vatra a reprezentat România și Republica Moldova, la Diano Marina, elevii de la Vatra au reprezentat inclusiv Italia, fiind singura școală, de pe teritoriul Peninsulei, înscrisă la acest festival. De altfel, din public, pe lângă românii care i-au aplaudat frenetic, și publicul italian a trăit emoții puternice atunci când gazdele evenimentului au menționat faptul că Grupul Vatra reprezintă Regiunea Piemont și România.

„Torino, Piemonte, Vatra, felicitări! Ați fost minunați”, a strigat din public, vizibil emoționată, o italiancă.

Un alt element inedit al situației a fost constituit de faptul că școala noastră a fost singura care a reprezentat trei țări într-un singur concurs, și anume România, Republica Moldova și Italia. Despre acest lucru, ne-a vorbit mai multe directorul școlii Grupul Vatra. „În vreme ce fiecare țară și-a reprezentat locul de origine, noi am participat la acest festival din partea Italiei, României și Republicii Moldova. Dar și mai emoționant de atât mi s-a părut faptul că în festival s-au întâlnit două Românii: România de acasă, prin dansatorii din Constanța, și România din Diaspora, prin românii din Torino. Personal lucrul acesta m-a emoționat. Și am fost bucuroși să ne simțim parte din același întreg într-un Festival atât de colorat și de viu”, ne-a mai spus Iurie Raileanu.

Marele premiu al Festivalului de la Diano Marina a fost obținut de Asociația Culturală Georgiana Rusu din Constanța. Faptul că dansul folcloric românesc a fost atât de apreciat, ne onorează și ne stimulează deopotrivă, fiind încă o dovadă în plus că dansul tradițional românesc are un mesaj frumos de transmis în lume și reprezintă una dintre acele flori rare care alcătuiesc buchetul Europei.

Delegația școlii noastre a fost însoțită de directorul și coregraful Școlii Grupul Vatra, Iurie Raileanu, instructoarea Carmen Rotariu, Sabin Dobos, consilier, precum și de echipa media compusă din jurnalista Luiza Diculescu Dinică și Ioan Ungurianu, operator de imagine.

SURSA FOTO: Ioan Ungurianu, USIABCstudio TORINO