Formele cusute pe iile tradiționale vorbesc despre noi toți. Iată semnificația lor!

Formele cusute pe iile tradiționale vorbesc despre noi toți. Iată semnificația lor!

Cămașa tradițională vorbește despre iubire, respect, despre vârsta, starea civilă a purtătorului, putând fi considerată un cod al românului, un CV al celui care o poartă.

Din dragoste pentru valorile perene, astăzi, vă prezentăm semnificația formelor cusute pe cămășile românești.

Într-un interviu acordat în exclusivitate redacției IR, dr. Dorina ONICA, cercetător științific coordonator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, ne-a vorbit despre particularitățile cămășilor românești.

“În ultimii ani, IA întâlnită și sub numele de cămașă încrețită la gât, cămașă cu altiță, cămașa carpatică a devenit cea mai promovată piesă de port, ca însemn al identității românești. Acest tip de cămașă se individualizează printr-o compoziție ornamentală expresivă așezată pe trei registre: altiță, încreț și râuri. Fiecare ie reprezintă un unicat, este o marcă de identitate zonală, reflectă vârsta, starea civilă, socială și materială a purtătoarei, are funcție simbolică și rituală, fiind purtată la ocazii speciale din viață. Înainte ia purtată în zile de sărbătoare aveau un decor mai bogat, pe când cele purtate zi de zi, mai simplu.

ALTIȚA, ce ar reprezenta cerul, este banda de formă dreptughiulară așezată în partea superioară a mânecii, pe umăr. Motivele de pe altiță sunt brodate doar pe acest segment al cămășii, ne mai repetându-se în altă parte. Decorul altiței este cel mai complex și respectă reguli bine stabilite, întrucât motivele care alternează arăta statutul social al femeii. De asemenea, motivele aveau funcție magică, apotropaică, estetică, simbolică. Vom întâlni o compoziție dintre motive geometrice, vegetale stilizate, zoomorfe (păsări), motivele aștrilor brodate în tehnica punct bătrânesc, șănătău cu noduri, cruciulițe, la fir, feston, în găurele, cheițe, lănțișor.

Mai jos de altiță urmează ÎNCREȚUL, o bandă îngustă de regulă de culoare deschisă (în diferite nuanțe de galben, bej, portocaliu). Acesta unește ansamblul de sus cu cel de jos, unde sunt dispuse râurile. Încrețul este brodat cu triunghiuri și motive romboidale, ce ar simboliza pământul, Zeița-mamă.

RÂURILE sunt dispuse în mod vertical sau costișat, astfel completând armonios partea de jos a mânecii. Râurile sunt alcătuite din motive geometrice, cosmomorfe, vegetale. De asemenea, râuri sunt prezente pe pieptul și pe spatele cămășii.
Compoziția cromatică a iilor autentice era una simplă și sobră, însă combinația, nuanțele, eleganța expunerii confereau cămășii o valoare estetică deosebită. Erau utilizate diferite nuanțe de culori. Însă, deseori, pe o ie se utiliza o combinație dintre două-trei culori, uneori se broda doar într-o culoare. Astfel, albul pânzei cu expunerea delicată, cu măsură, a culorilor, în motivele brodate, amplificau expresivitatea compoziției”.

About Author

Related posts

Unic în oraș: învățăm să coasem cămăși tradiționale românești, la școala grupul vatra din torino

Începând cu dată de 27 aprilie 2022, vom coase și vom îmbracă povestea firului cusut pe pânză magică încă din vremea dacilor. Doamna Narcisa Razma Apostol, membră a comunității „Semne Cusute”, vă va introduce, pas cu pas, în arta cusutului de cămăși tradiționale.

Citește mai mult

Lasă un răspuns