fbpx

IR, prima revistă românească din Italia, cu accent pe folclor, literatură și artă

IR, prima revistă românească din Italia, cu accent pe folclor, literatură și artă

Dragi iubitori de artă și de liniște,

A venit vremea să vă dăm și vestea cea mare! Revista IR a fost înregistrată la Tribunalul din Torino, în data din 29 aprilie 2021.

Un proiect de suflet pentru realizarea căruia a fost nevoie de multă credință și profesionalism, principiile noastre călăuzitoare, în baza cărora ne vom desfășura întotdeauna activitatea.

Fondatorii și coordonatorii revistei IR sunt:

Director general: Iurie Răileanu

Director editorial: Luiza Dinică

Redactor – șef, secția Literatură: Gherghina Tofan, poetă

Alina Enache, jurnalist

Simone Dilucia, grafician

Alexandra Ungurianu, grafician

Ioan Ungurianu, fotoreporter

IR (Inspirație românească/ Ispirazione romena) este o publicație bilingvă (română și italiană), independentă, care spune povești cu suflet, atât online (www.grupulvatra.com), pe scenele pe care vom purta spectacolele noastre, cât și în versiunea tipărită.

Concret, numărul inaugural, format din 16 pagini A4, va vedea lumina tiparului în luna iulie 2021 și va avea o periodicitate bianuală (iulie, respectiv decembrie).

IR, Inspirație Românească” definește partea editorială (text – audio – video) desfășurată de Asociația Primo Passo prin Departamentul Media, înființat în anul 2020, cu scopul de a arăta românilor și italienilor bogăția și diversitatea culturii românești.

IR este un nucleu care strânge în jurul său români frumoși, artiști, profesioniști, evenimente și proiecte menite să inspire și să dea culoare comunității românești din regiunea noastră.

Redacția IR este formată din circa 20 de colaboratori, oameni care vin din medii de activitate diverse și care au ceva de spus, putând face diferența în arta și cultura românească.

Lipsa pe piața actuală a unei publicații culturale complexe și pline de viață face din IR un produs unic al prezentului și o sursă de informații perene, de preț, pentru generațiile viitoare.

Astfel, revista IR va contribui la percepția pozitivă a oamenilor față de cultura românească și identitatea națională.

Dorim să schimbăm aerul pe plan local și să oferim un motiv de mândrie și bucurie românilor din zona noastră, dar și din România sau din Diaspora, în general, prin transmiterii valorilor perene românești în străinătate și dezvoltarea sentimentelor de dragoste şi respect față de identitatea națională.

IR este un prilej de promovare a valorilor naționale, dar și de orientare şi de integrare în colectivitate, prin intermediul informațiilor instrumentale, ce vor aparea in paginile revistei.

Un alt obiectiv al redacției IR îl reprezintă și dorința noastră de a stabili și menține relaţii de colaborare între Asociația Primo Passo și autoritățile române și italiene.

Revista IR îşi bazează strategiile editoriale pe satisfacerea nevoii de socializare, de evadare din cotidian, adresându-se, de fapt, unui segment mai larg de public, atât tinerilor și adulților români, cât și tuturor străinilor vorbitori de limba italiană sau română, prin diversitatea temelor abordate.

IR reuneşte articole, interviuri și reportaje din domenii precum: folclor, istorie, artă populară, cultural și social. Toate articolele în limba română sunt traduse inclusiv în limba italiană, întru promovarea valorilor noastre, atât în rândul conaționalilor, cât și în rândul străinilor din teritoriul nostru.

În selecția articolelor pentru publicare, o atenție specială este acordată nevoii de socializare şi divertisment a membrilor din comunitatea noastră în relaţie cu sfera afectiv-emoţională a acestora.

Toate articolele vor fi atent evaluate, înainte de publicare, de jurnaliști cu experiență în domeniu.

IR este pentru oamenii dornici să se exprime în limba maternă și să promoveze valorile perene românești inclusiv în limba țării gazdă, într-o manieră creativă, optimistă și curată.

Mulțumiri cordiale celor care ne susțin,

REDACȚIA IR