fbpx

Istoria Vetrei

Noi, românii și moldovenii, suntem legați sufletește de locul în care am fost plămădiți și nu ne uităm, cu una cu două, casa, masa, patul, ulița, icoana și,  într-un cuvânt, Vatra. 

 

În universul satului și al tradițiilor noastre, vatra este simbolul familiei, al dragostei, al statorniciei. Vatra reprezinta, încă din timpuri străvechi, în folclor, locul sfânt, elementul central în jurul căruia se construia casa propriu-zisă și se produceau căldura și lumina. 

 

Vatra nu are rol doar de cuptor, de locul în care se coace pâinea, ci este și o împletire mistică între foc și pământ, o întâlnire magică între Cer și Pământ. De aceea, norocoși și ocrotiți sunt cei ce-și respectă vatra, căci focul, simbol al meditației, înțelepciunii, luminii sau căldurii sufletești, are și latura sa malefică: focul mistuie, distruge, iar lipsa lui, întunecă o casă sau chiar inima omului. Acestea sunt doar câteva dintre credințele poporului nostru legate de propria vatră și respectate cu sfințenie din cele mai îndepărtate timpuri.

Ne-am născut “pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”,  în spațiul Carpato-danubiano-pontic de care suntem legați visceral.
S

untem un neam care se deosebește de restul neamurilor prin folclor și tradiții, precum și prin vibrațiile inimilor noastre mereu pline de viață. 

Din moși strămoși suntem un popor harnic și mereu plin de viață, cu spirit de dansatori înnăscuți.

VATRA ESTE:

  • Scânteia spiritului nostru
  • Armonia simțurilor și mișcărilor.
  • Căldura sufletului
  • Aroma pâinii aburinde
  • Mireasma poamelor uscate.
  • Motivul care ne adună la gura sobei

Din respect pentru tradiția românească, Vatra din Torino s-a ridicat pentru românii conștienți de moștenirea lor comună, pentru cei care își iubesc originile și sunt mândri de trecutul care ne-a plămădit. Vă chemăm pe toți la Vatra, în jurul ”focului” dragostei pentru folclor, să ne amintim, să păstrăm, să valorificăm și să arătăm și altora tot ce avem noi mai frumos: muzica, dansul popular, graiul nostru, arta și tradiția noastră, precum și toată suflarea românească îngrijită cu suflet la vatră.