Trei zile cât o sărbătoare a jocului tradițional românesc. Un eveniment desfășurat la Bușteni, în perioada 13 – 16 octombrie 2022, acolo unde și-au dat întâlnire mai marii dansului folcloric și care s-a încheiat cu înmânarea diplomelor și discursuri emoționante.
Evenimentul de la Bușteni a fost organizat de Asociația Așezămintelor Culturale, al cărei președinte este Maestrul coregraf Ionel Garoafă, precum și Centrul Județean de Cultură Prahova. Cele trei zile de documentări, ateliere și seminarii au culminat cu spectacolul folcloric “Hai la hora românească”, susținut – sâmbătă, 15 octombrie – cu ocazia celei de-a XIII – a ediții a Colocviului Național “Coregrafia Dansului Tradițional Astăzi”.

Un discurs emoționant a fost susținut în cadrul spectacolului de sâmbătă seară – 15 octombrie 2022– de Maestrul coregraf al renumitului Ansamblu Maria Tănase din România, Ionel Garoafă, cu prilejul înmânării diplomei de participare pentru instructorul Iurie Raileanu, directorul școlii de dansuri tradiționale „Grupul Vatra” din Torino, în cadrul spectacolului folcloric “Hai la hora românească”, susținut cu ocazia celei de-a XIII – a ediții a Colocviului Național “Coregrafia Dansului Tradițional Astăzi”, întâlnire organizată în stațiunea montană Bușteni din România, în perioada 13 – 16 octombrie 2022.
“Puțini știu, dar acest om și-a sacrificat totul pentru dansul popular. Nu și-a cumpărat nici măcar o mașină sau o casă pentru a înființa o școală în care românii din Italia să poată învăța dansul nostru tradițional autentic. Am fost acolo, în școala lui, la Grupul Vatra, și pot spune că m-am simțit minunat alături de acest om și de ceea ce am văzut că a făcut acolo, la Torino, Iurie Raileanu”, a spus Ionel Garoafă.
La rândul lui, Iurie Raileanu a impresionat prin cuvintele transmise pe scenă. El le-a vorbit celor prezenți despre sacrificiul și provocările prin care trebuie să treacă un instructor-coregraf aflat departe de meleagurile natale.

“Îmi încep discursul prin a mulțumi pentru această imensă oportunitate. Plec de aici mai bogat, atât sufletește, cât și din punct de vedere coregrafic, întrucât am cules material prețios. Nici nu realizați oportunitatea extraordinară pe care o aveți prin intermediul acestor seminarii. Eu, în Italia, nu am avut această șansă, a trebuit să fac totul singur. La început am crezut că îmi va fi imposibil, dar am reușit, prin documentare, să culeg informații. În Diaspora este cumplit la acest capitol, pentru că trebuie să faci totul singur. A fost foarte greu, dar am făcut totul pentru dragostea pe care o am față de dansul focloric, iar, astăzi, pot spune că Grupul Vatra înseamnă asigurarea identității pentru copiii români născuți în Italia și garanția că nu vor uita că au și sânge de dac”, a declarat, Iurie Raileanu, în momentul primirii diplomei din partea vice-președintei Asociația Așezămintelor Culturale, Liliana Comana.
