fbpx

MĂRȚIȘORUL DIN COPILĂRIE

De Ilona Potîngă

În fiecare an, la 1 martie, în Republica Moldova şi România este sărbătorit Mărţişorul, tradiţie frumoasă și străveche care semnifică sosirea primăverii. 

Spre deosebire de România, în Republica Moldova mărţişoarele se poartă toată luna martie. Încă din copilărie, Mărțișorul a fost una dintre sărbătorile mele preferate, datorită tradiţiilor minunate legate de acest eveniment. La şcoală, întotdeauna confecţionam mărţişoare care presupuneau un simplu ghiocel sau un băieţel şi o fetiţă, așa cum este tradiţia la noi. Odată finalizate, obişnuiam să ne dăruim aceste obiecte-simbol unul altuia, prinzându-le la piept sau legându-le la mână.

Le purtăm pe toată durata lunii martie, la finalul căreia, urmând îndeaproape sfatul bunicii, le prindeam de ramurile unui pom fructifer.

Bunica îmi povestea că această practică exista și-n vremea copilăriei sale, iar obiceiul agățării mărtișorului într-un pom avea să aducă belşug în casa noastră. 

Legăm şnurul alb-roşu în ramurile unui copac înflorit, rostind în gând o dorinţă şi păstrând în suflet speranța împlinirii ei. Dorința se va împlini numaidecât, dar trebuie să crezi într-adevăr. Este o tradiţie răspândită în special în nordul Moldovei, unde oamenii cred că prin păstrarea acestui obicei vor fi frumoşi precum florile acelor pomi. 

Copacii nu sunt aleși la întâmplare. Sunt preferaţi cei cu flori roz, precum merii, sau roşii, precum florile vișinilor și cireșilor. Culorile acestor flori sunt asociate cu sănătatea şi frumuseţea omului. În multe părţi, există și obiceiul de a ascunde mărţişorul într-un mic bulgăre de pământ, care se aruncă pe acoperişul casei, pentru a atrage cocorii să-şi facă cuib în preajma respectivelor case, lucru care, de asemenea, este aducător de noroc.

În general, în locurile în care se menține acest obicei, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă întreaga lună martie, ca semn al sosirii primăverii. În Republica Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul. 

Frumoasa tradiţie populară a mărţişorului este foarte veche, provenind de la strămoșii noștri geto-daci, fiind legată de venirea primăverii și presărată cu numeroase elemente simbolice şi superstiţii. 

Odată cu trecerea anilor, obiceiul de a dărui un mărţişor şi-a lărgit orizonturile şi şi-a asumat noi înţelesuri față de trecut. În fapt, mărțișoarele sunt dăruite între tinerii îndrăgostiţi, între soţ și soție, colegi, prieteni, iar copiii prind mărțișoare în pieptul părinților, învățătorilor, fraților sau surorilor. Este un simbol nobil şi foarte frumos prin intermediul căruia ne exprimăm respectul şi sentimentul de dragoste, urările de sănătate şi belşug în toate, de pace şi prietenie.

O altă componentă importantă a obiceiului Mărţişorului o constituie și practicile de purificare. În această zi, toate familiile trebuie să se ocupe de curăţenie pretutindeni, în case și-n gospodarie. Gunoiul este strâns și ars împreună cu toate vechiturile din gospodărie. În imaginarul tradiţional aceast lucru corespunde cu alungarea iernii şi înlocuirii ei cu primăvara.

Legat de această sărbătoare, există și multe legende. Una dintre ele, foarte vehiculată în Republica Moldova, că, spune în prima zi a lunii martie, Primăvara a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o tufă de trandafiri, de sub zăpadă, răsarea un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din pricina spinilor. O picătură de sânge a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului fac aluzie la sângele roşu pe zăpada albă. Și de aici, explicația culorilor din șnurul mărțișorului: alb-roșu...

Dincolo de toate aceste semnificații milenare, Mărțișorul are - alături de alte tradiții și obiceiuri - rolul de a ne păstra identitatea, cu atât mai mult cu cât, din cauza globalizării, a crescut și pericolul eliminării hotarelor identitare dintre diferite popoare: oamenii arată la fel, tind să poarte haine și bijuterii asemănătoare etc. 

Mărţişorul face parte din cultura noastra tradiţională și ne reprezintă ca popor, deci avem datoria de a-l proteja, pentru semnificația sa magică, dar și pentru a ne păstra identitatea.

Să-l prindeți în suflet!