fbpx

Peste 5.000 de români din Torino sărbătoresc Paștele catolic

Peste 5.000 de români din Torino sărbătoresc Paștele catolic

Mai mult de un milion și jumătate de români sărbătoresc, duminică, 4 aprilie 2021, Paștele. În Torino sunt peste 5.000 de români catolici.

Comunitatea catolică română din Torino s-a format începând cu anul 1997, odată cu venirea în această localitatea a preotului Miclăuș Gelu.

Din lipsa unor spații proprii de rugăciune, catolicii români au fost găzduiți, inițial, de mai multe biserici din oraș. Din anul 2005, comunitatea românilor catolici este prezentă, alături de italieni, în Biserica Madonna del Carmine, situată în Via del Carmine, nr. 3, din Torino.

România, țară în care majoritatea populației este de rit ortodox, Paștele – fie ortodox, fie catolic – reprezintă o sărbătoare la fel de importantă precum Crăciunul.

Cu acest prilej, românii vopsesc ouă roșii pentru a decora masa de Paște, dar și pentru a le dărui persoanelor apropiate. Cu timpul, ouăle au început să fie vospite în diverse culori, dar cea mai utilizată nuanță rămâne cea roșie, simbolizând sângele lui Iisus Hristos.

Ulterior, în dimineața zilei de Paște începe “campionatul ouălor”, un obicei distractiv ce va dura timp de o săptămână. Regula acestui joc spune că cel care ciocnește primul este cel mai vârstnic om de la masă. Astfel, persoana cea mai în vârstă ciocnește capul oului ținut de partener, rostind cunoscuta formulă „Hristos a înviat!”. Celălalt va răspunde: ” Adevărat a înviat „. Câștigătorul este cel care va rămâne cu oul intact.

În zilele care vor urma Paștelui, românii, de asemenea, se salută cu formulele “Hristos a Înviat!  și “Adevărat a Înviat!”.

În dimineața primei zile de Paști, copiii se spală pe față cu apă dintr-un vas în care se pune ou roșu și un ban de argint. Potrivit acestui obicei, copiii vor fi sănătoși tot anul, rumeni la față, precum oul de Paști și curați precum argintul.

Indiferent de zona din care provin, de pe masa românilor, în ziua de Paști, nu vor lipsi ouăle roșii, cozonacul, sarmalele și preparatele din carne de miel.

Decalajul dintre Paștele catolic și cel ortodox se explică prin utilizarea a două calendare diferite. Astfel, în timp ce Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, cel pe stil vechi.

Anul acesta, Paștele ortodox va fi sărbătorit în data din 2 mai.

Abia peste 4 ani, adică în 20 aprilie 2025, Învierea Domnului va fi sărbătorită, din nou, în aceeaşi duminică, atât de ortodocşi, cât şi de catolici.

Redacția IR (Vești și povești de “Inspirație Românească”) transmite cele mai bune gânduri comunității catolice, cu prilejul sărbătorilor pascale.

În aceste zile sfinte, să vă bucurați de frumusețea tuturor lucrurilor care vă înconjoară și să dăruiți iubire celor dragi.

Paște Fericit!