fbpx

Povești pe Funia Timpului, la Vatra: „Mărţişor cu dor”

Povești pe Funia Timpului, la Vatra: „Mărţişor cu dor”

În luna lui Făurar, școala Grupul Vatra din Torino a organizat două ateliere de mărțișoare, în două duminici consecutive, în cadrul cărora copiii și adulții prezenți au descoperit legenda firului alb-roșu, precum și materiale cu ajutorul cărora și-au confecționat propriile amulete menite să le aducă noroc. Cu dor de casă și emoția pe care ți-o stârnesc întotdeauna tradițiile noastre, oamenii au prins pe Funia Timpului micile obiecte realizate cu propriile mâini, sub îndrumarea unor artiști români. 

Ne-au dus mai aproape de Primăvară, prin magia artei lor, următoarele artiste: 

Paula Zamfirov 

Se află în Italia din secolul trecut, iar această afirmație nu este deoc în spirit de glumă. Paula s-a stabilit în Torino în chiar anul de la granița dintre secole, anume 1999. La atelierul organizat de Grupul Vatra i-a învățat pe cei prezenți să confecționeze mărțișoare din pastă modelabilă (fimo), având ca temă simbolurile principale ale primăverii, precum ghiocelul, gărgărița sau trifoiul cu patru foi. 

La rândul ei, a învățat să facă totul singură, căutând informații pe internet sau reviste de specialitate. Iar visul a luat o formă mult mai mare decât cea a unei simple bijuterii: “Scintille di fantasia”, adică, în limba română, “Scântei de fantezie”, așa cum este denumit micul ei magazin în care creează diverse bijuterii sau tablouri din fimo. 

Dana Cărămidă

De profesie asistent medical, Dana este o româncă îndrăgostită de tradițiile neamului, iar dincolo de pasiunea pentru cusut brâuri, iubește dansul popular, fiind și membră în Ansamblul Strămoșeasca din cadrul Grupului Vatra din Torino. 

Se află în Italia din anul 2003. Cu multă răbdare și pricepere, ea le-a arătat copiilor cum se creează simbolul primaverii  – ghiocelul – din coji de fistic și hârtie creponată floristică, dar și să croșeteze ghiocei și brățări cu fir alb și roșu. “Arta meșteșugăritului mi-a plăcut încă din copilărie. Tot ce vedeam la mama – și chiar la tata – îmi doream să fac și eu. Apoi, la școală, la ora de lucru manual, am învățat să croșetez și să fac foarte multe lucruri frumoase”, a povestit Dana Cărămidă pentru Revista IR. 

 

Daniela Nica Cheta

S-a stabilit în Italia, în urmă cu 19 ani. Cu răbdarea și blândețea ce o caracterizează, i-a ajutat pe copii, în cadrul atelierelor de la Vatra, să răsucească firul roșu-alb, precum și să croșeteze flori și oameni, pe care, mai apoi, să-i prindă în piept, ca simbol al primăverii. Daniela a învățat să facă mărțișoare pe când era elevă în clasele primare, în cadrul orelor de lucru manual. De ani buni, este dansatoare în Ansamblul Strămoșeasca din cadrul Grupului Vatra, fiind și un sprijin constant în promovarea tradițiilor și artei populare tuturor celor care frecventează cursurile școlii noastre. 

Ambele ateliere de creație de mărțișoare s-au desfășurat gratuit, la sediul Școlii de artă populară „Grupul Vatra”, din Via Gressoney, nr. 29/B, Torino. 

Copiii veniți la atelierele organizate de Grupul Vatra s-au distrat copios modelând mărțișoare din fimo, iar din mânuțele lor au ieșit amulete multicolore, demne de toată admirația.