fbpx

Despre Raileanu Iurie

Iurie Răileanu, dansator, instructor și președinte al Asociației Primo Passo

Motto-ul preferat: “Viața e scurtă, dar dansul e lung”

Data nașterii: 29 martie 1990

Iurie Răileanu este instructor, coregraf și președinte al Asociației Primo Passo, înființată în anul 2016.

Decizia înființării unei asociații a luat-o în urma pasiunii pentru dans și a dorinței sale nestrămutate de a răspândi frumusețea tradițiilor printre românii din Italia. Din cadrul Asociației “Primo Passo”, parte integrantă este și Grupul Vatra, întemeiat de același Iurie Răileanu, în anul 2011.

Astăzi, fără îndoială, Grupul Vatra este unul dintre cei mai convingători promotori ai culturii tradiționale românești în Diaspora, fiind singura școală de dansuri populare din Europa în care activează un număr impresionant de conaționali.

Printre responsabilitățile lui Iurie Răileanu, dincolo de cea de instructor și coregraf, îi revine și rolul de a coordona și superviza activitățile asociației.

Este carismatic, energic, pasionat de dans și cu spirit pedagogic. Dotat cu capacități de conducere, motivat, Iurie are o viziune pe termen lung, fiind cel căruia îi revine datoria de a orienta echipa către atingerea obiectivelor.

Talentat și pasionat, trăsături întărite și de o incomensurabilă dragoste pentru folclor, Iurie Răileanu a demonstrat, de-a lungul anilor, că poate tălmăci frumusețea dansului tradițional indiferent de vârsta sau condiția socială a dansatorilor săi.

În încercarea de a prezenta lumii chintesenţa dansului și tradiţiilor româneşti, a fondat trei Ansambluri de dansatori a căror conducere artistică o deține și care se disting între ele prin vârstă și nivelul de pregătire al elevilor, dar prin dansurile pe care le au în portofoliu.

Astfel, a fondat Ansamblul Vatra în anul 2015, fiind grupul din care fac parte dansatorii profesioniști și care are în portofoliu jocuri din întreg repertoriul folcloric românesc.

Ulterior, din aceeași dragoste nemărginită pentru folclor, în anul 2018, Iurie Răileanu decide să înființeze Ansamblul Strămoșeasca, format din seniorii Grupului Vatra și care are în repertoriu, cu precădere, dansuri populare din Moldova și Bucovina.

Pasiune, energie, emoție, tradiție, dans. Toate la un loc înseamnă VESELIA. Adică, ultimul ansamblu creat, care a luat naștere, în anul 2020, în sânul Grupului Vatra din Torino, sub îndrumarea aceluiași instructorul și coregraf, Iurie Răileanu, din dorința de a continua promovarea culturii tradiționale. Format dintr-o echipă mixtă, alcătuită din tineri și adulți, Veselia este un nume cât o poveste despre oameni diferiți ca vârste și zone de proveniență, dar uniți prin armonie. Ansamblul Veselia are în repertoriu dansuri din întreg repertoriul folcloric românesc.

Cu o experiență de circa 20 de ani ca dansator și peste zece ani ca instructor principal, Iurie Răileanu explică motivele pentru care tinerii ar trebui să învețe dansurile populare românești.

“Prin dansul tradițional îți păstrezi identitatea, stabilești legături cu ceilalți, dar și cu propria persoană. Dansul înseamnă sănătate, prieteni, familie. Dansul schimbă destine! De multe ori, la noi vin persoane care par pierdute. Odată ce încep cursurile devin mai încrezători, curajoși, îndrăzneți, descoperă în ei resurse inepuizabile și calități care îi ajută atât pe plan personal, cât și profesional”, menționează Iurie Răileanu.