fbpx

Urmează noaptea magică de Sânziene, când toate minunile sunt posibile

Urmează noaptea magică de Sânziene, când toate minunile sunt posibile

Sânzienele sau Drăgaica se sărbătoresc, în tradiția populară, anual, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie. Se spune că în noaptea de Sânziene, cea dintre 23 și 24 iunie, se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu cea pământeană.

An de an, creștinii ortodocși serbează nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apa Iordanului. În calendarul popular, sărbătoarea este denumită Sânziene în Ardeal şi Drăgaica în Muntenia și Oltenia, scrie peroz.ro.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni și forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor”, pot stârni din senin și vijelii, pot aduce grindină, lăsând câmpul fără de rod și florile fără de leac.

Tradiții de Sânziene sau Drăgaica
Pentru a fi sănătoși și avea spor în muncă, în acest moment de început al secerișului, oamenii își pun în jurul mijlocului tulpini de cicoare.
Fetele strâng flori de Sânziene, pentru a le pune sub pernă în noaptea premergătoare sărbătorii. Se crede că, astfel, își vor visa ursitul.
Roua din noaptea de Sânziene are puteri magice; în multe părți ale țării se crede că, dacă te stropești cu ea pe trup, acesta va deveni frumos și suplu; dacă te speli cu ea pe față, vei fi chipeș și mândru.
Potrivit tradițiilor, fetele mari culeg de pe câmp flori de sânziene și împletesc cununi. Apoi aruncă peste case coronițele. Dacă se lovesc sau se agăță de horn, acestea vestesc o cununie apropiată.
Pentru alungarea spiritelor malefice, de sărbătoarea Sânzienelor se aprind focuri cu substanțe puternic mirositoare. Se buciumă și se strigă în jurul focurilor pentru alungarea spiritelor nefaste.

sursa: www.peroz.ro